Kennisbank / Honden Gepubliceerd op: 02-07-2024

Hond plast in huis

Het is een veelvoorkomend probleem bij hondeneigenaren: een hond die binnenshuis plast. Dit kan niet alleen frustrerend zijn, maar ook leiden tot onaangename geurtjes en vlekken in huis. In dit artikel leggen we uit waarom honden dit doen en hoe je het kunt aanpakken.

Hond plast in huis

Waarom plast mijn hond in huis?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je hond binnenshuis plast:

  • Medische problemen, zoals een blaasontsteking of nierproblemen
  • Stress of angst, bijvoorbeeld door veranderingen in de leefomgeving
  • Gebrek aan training of inconsistente training
  • Ouderdom en daarmee gepaard gaande incontinentie
  • Territoriumgedrag, vooral bij ongecastreerde reuen

Het is belangrijk om eerst uit te sluiten dat er geen medische oorzaak is voor het ongewenste plasgedrag. Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts.

Hoe maak ik mijn hond weer zindelijk?

Als er geen medische oorzaak is vastgesteld, kun je de volgende stappen ondernemen om je hond weer zindelijk te maken:

  • Herstel de routine
Breng structuur aan in het dagritme van je hond. Neem hem op vaste tijden mee naar buiten, bijvoorbeeld na het eten, spelen en slapen. Beloon hem uitbundig wanneer hij buiten plast.
  • Tijdige correctie
Houd je hond goed in de gaten wanneer hij binnen is. Zodra je ziet dat hij aanstalten maakt om te gaan plassen, onderbreek je hem direct met een duidelijk "nee" en breng je hem snel naar buiten. Beloon hem weer als hij daar zijn behoefte doet.
  • Grondig reinigen
Reinig alle plekken waar je hond binnen heeft geplast grondig met een enzymatische reiniger om geurtjes te neutraliseren. Honden zijn geneigd om te plassen op plekken die naar urine ruiken.
  • Positieve bekrachtiging
Bestraf je hond nooit fysiek wanneer hij binnen plast. Dit kan averechts werken en zijn angst alleen maar vergroten. Focus je op het belonen van goed gedrag in plaats van het straffen van ongewenst gedrag.

Geduld en volharding

Het weer zindelijk maken van een hond vergt tijd, geduld en consequentie. Volhard in het aanleren van de gewenste routine en voorkom dat je hond de kans krijgt om binnenshuis te plassen. Met de juiste aanpak en positieve bekrachtiging zul je zien dat de ongelukjes binnen steeds minder vaak voorkomen.

Mocht je er echt niet uitkomen of vermoeden dat er toch een medisch probleem speelt, aarzel dan niet om professioneel advies in te winnen bij een ervaren hondentrainer of dierenarts. Zij kunnen je helpen om het zindelijkheidsprobleem definitief op te lossen, zodat jij weer zorgeloos kunt genieten van je trouwe viervoeter.

Verzeker direct je hond

Bij Dierenverzekering weet je zeker dat je hond goed verzekerd is. Wij bieden complete basisverzekeringen tegen een scherp tarief.

Bereken nu je premie
Top