Kennisbank / Honden Gepubliceerd op: 01-07-2024

Hoe maak ik mijn puppy zindelijk? Praktische tips voor nieuwe puppy-eigenaren

Het is zover: je hebt een schattige puppy in huis gehaald! Naast veel knuffels en speelplezier, brengt dit ook de nodige uitdagingen met zich mee. Een van de belangrijkste dingen die je jouw puppy moet aanleren, is zindelijkheid. Met de juiste aanpak en wat geduld, lukt het om je puppy op een positieve manier zindelijk te maken. In dit artikel delen we praktische tips om dit proces soepel te laten verlopen.

Puppy zindelijk maken

Puppy pad training

Puppy pad training is een effectieve methode om je pup te leren waar hij moet plassen en poepen. Puppy pad training heeft verschillende voordelen:

 • Het is een snelle en gemakkelijke manier om je pup zindelijk te maken
 • Het voorkomt ongelukjes in huis
 • Het geeft je pup een vaste plek om te plassen en poepen
 • Het is ideaal voor pups die nog niet alle vaccinaties hebben gehad en nog niet naar buiten mogen

Als je pup eenmaal gewend is aan de puppy pads en zijn vaccinaties heeft gehad, kun je beginnen met de overgang naar buiten plassen. Leg de pads steeds dichter bij de deur en uiteindelijk buiten.

Creëer een vast ritme

Regelmaat is belangrijk bij het zindelijk maken van je puppy. Zorg voor een vast ritme in de dagindeling, zodat je puppy went aan vaste momenten om naar buiten te gaan. Belangrijke momenten om je puppy uit te laten zijn:

 • Direct na het wakker worden
 • Na elke maaltijd
 • Na het spelen of na een dutje
 • Voor het slapen gaan

Jonge puppy's hebben een kleine blaas en moeten vaak plassen. Neem ze in het begin dus om de 1 à 2 uur mee naar buiten. Beloon je puppy direct met een snoepje en veel complimenten als hij buiten zijn behoefte doet.

Kies een vaste plek

Leer je puppy dat hij altijd op dezelfde plek buiten zijn behoefte moet doen. Kies een rustig plekje in de tuin of in de buurt van je huis. Ga na elke succesvolle plasbeurt weer naar deze plek toe. Je puppy zal de plek gaan herkennen aan de geur en sneller begrijpen dat hij daar moet plassen.

Herken de signalen

Let goed op het gedrag van je puppy, zodat je de signalen herkent dat hij moet plassen. Veel voorkomende signalen zijn:

 • Snuffelen en rondjes draaien
 • Onrustig gedrag
 • Janken of blaffen
 • Plotseling stoppen met spelen

Zie je deze signalen, breng je puppy dan direct naar buiten. Voorkom ongelukjes door je puppy goed in de gaten te houden, zeker in het begin.

Beloon goed gedrag

Positieve beloningen werken het best bij puppytraining. Beloon je puppy daarom uitbundig als hij buiten zijn behoefte doet. Geef hem direct een hondensnack en veel complimenten. Zo leert je puppy dat hij beloond wordt voor het gewenste gedrag en zal hij dit gedrag sneller aanleren.

Tip: Kies voor gezonde hondensnacks als beloning, zoals puppytrainers of gedroogde vleessnacks. Informeer eventueel bij je dierenarts welke snacks geschikt zijn.

Negeer ongelukjes

Ongelukjes horen erbij tijdens de zindelijkheidstraining. Wordt je puppy toch een keer binnen betrapt? Reageer dan niet boos, maar negeer het gedrag. Maak de plek direct goed schoon met een enzymenreiniger om geurtjes te verwijderen. Ruikt je puppy nog urine op deze plek, dan zal hij sneller geneigd zijn om daar opnieuw te plassen.

Wees geduldig

Iedere puppy is anders en leert in zijn eigen tempo. Het zindelijk maken van je puppy kan enkele weken tot maanden duren. Zet door, blijf consequent en heb geduld. Met de juiste begeleiding gaat het jou en je puppy lukken!

Kom je er niet uit of heb je vragen over het zindelijk maken van je puppy? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een puppytrainer of je dierenarts. Zij kunnen je adviseren en ondersteunen in dit proces.

Verzeker direct je hond

Bij Dierenverzekering weet je zeker dat je hond goed verzekerd is. Wij bieden complete basisverzekeringen tegen een scherp tarief.

Bereken nu je premie
Top