Kennisbank / Honden Gepubliceerd op: 01-07-2024

Honden en angst voor onweer: Wat te doen als je viervoeter bang is

Onweer kan voor veel honden een beangstigende ervaring zijn. Het harde geluid van donder, felle bliksemschichten en veranderingen in de luchtdruk kunnen leiden tot stress en angstig gedrag bij onze geliefde viervoeters. Als eigenaar is het belangrijk om te begrijpen waarom je hond bang is en wat je kunt doen om hem of haar te helpen ontspannen tijdens een onweersbui.

Honden en angst voor onweer: Wat te doen als je viervoeter bang is

Waarom zijn honden bang voor onweer?

Er zijn verschillende redenen waarom honden bang kunnen zijn voor onweer:

 • Het harde geluid van donder kan overweldigend en beangstigend zijn voor hun gevoelige oren.
 • Felle bliksemschichten kunnen hen laten schrikken en een gevoel van onveiligheid geven.
 • Veranderingen in de luchtdruk voor en tijdens een onweersbui kunnen ongemak en stress veroorzaken.
 • Negatieve ervaringen in het verleden, zoals schrikken van harde donderslagen, kunnen angst versterken.

Het is belangrijk te beseffen dat angst voor onweer een natuurlijke reactie is en dat je hond niet stout is of zich aanstelt. Met begrip, geduld en de juiste aanpak kun je je viervoeter helpen ontspannen.

Wat te doen als je hond bang is voor onweer

 • Bied een veilige schuilplaats: Creëer een rustige, afgesloten ruimte waar je hond zich kan terugtrekken tijdens onweer, zoals een binnenkamer, bench of mand. Zorg voor een  comfortabele plek zoals een zachte mand of kussen en favoriete speeltjes.
 • Blijf kalm en rustig: Dieren pikken onze emoties op. Als jij kalm en ontspannen bent, zal dit een geruststellend effect hebben op je hond.
 • Afleiden met positieve activiteiten: Probeer je hond af te leiden met spelletjes, puzzels of lekkere traktaties. Dit helpt je hond om te focussen op iets positiefs in plaats van het onweer.
 • Rustgevende middelen: Er zijn verschillende producten die kunnen helpen bij het verminderen van angst. Overleg altijd met je dierenarts voordat je iets nieuws probeert.
 • Overweeg gedragstherapie: Als de angst ernstig is of niet verbetert met bovenstaande tips, kan het zinvol zijn om een gedragstherapeut te raadplegen. Zij kunnen je begeleiden bij het opstellen van een behandelplan op maat.

Wat je niet moet doen als je hond bang is voor onweer

 • Niet straffen: Het is belangrijk om je hond nooit te straffen voor angstig gedrag tijdens onweer. Dit zal de angst alleen maar verergeren en kan het vertrouwen schaden.
 • Niet forceren: Dwing je hond niet om uit zijn of haar schuilplaats te komen als hij daar niet klaar voor is. Gun je hond de tijd en ruimte om zich op eigen tempo veilig te voelen.
 • Niet negeren: Laat je hond niet aan zijn lot over tijdens een onweersbui. Ook al kun je het onweer zelf niet stoppen, je aanwezigheid en steun kunnen een groot verschil maken voor je bange viervoeter.

Als eigenaar moet je geduldig, begripvol en ondersteunend zijn als je hond angstig is tijdens onweer. Gebruik de juiste aanpak en hulpmiddelen om je huisdier te kalmeren. Zoek professionele hulp als de angst aanhoudt of erger wordt. Zorg ervoor dat je hond zich veilig en geliefd voelt, ongeacht het weer.

Verzeker direct je hond

Bij Dierenverzekering weet je zeker dat je hond goed verzekerd is. Wij bieden complete basisverzekeringen tegen een scherp tarief.

Bereken nu je premie
Top