Kennisbank / Honden Gepubliceerd op: 05-04-2024

Maagkanteling bij Honden

Bij een maagkanteling wordt de maag van je hond afgesloten en opgeblazen met voedsel of lucht. Dit is levensbedreigend voor je huisdier. In dit artikel vind je informatie over wat een maagkanteling is, hoe je het kunt herkennen en behandelen, en hoe je het kunt voorkomen.

Wat is een Maagkanteling?

Een maagtorsie is een gevaarlijke aandoening die vooral voorkomt bij grote hondenrassen met diepe borstkassen. Het gebeurt wanneer de maag zich vult met lucht of voedsel en vervolgens draait, waardoor de bloedtoevoer wordt afgesneden en de opgebouwde gassen niet kunnen ontsnappen. Zonder directe medische hulp kan dit snel fataal zijn voor de hond.

Hoe krijgt je hond een maagkanteling?

De precieze oorzaak van maagkanteling is nog niet volledig begrepen, maar er zijn verschillende factoren die het risico kunnen vergroten, zoals een genetische aanleg, snel eten, één grote maaltijd per dag eten, zware lichamelijke inspanning vlak na het eten, en stress. Grote rassen met een diepe borstkas, zoals een Standaard Poedel, Setters, en Sint-Bernard, lopen het grootste risico.

Hoe herken je een maagkanteling bij je hond?

De symptomen van maagkanteling kunnen plotseling optreden en zijn onder andere:

  • Extreme onrust of angst
  • Een opgezwollen, harde buik
  • Pogingen tot braken
  • Kwijlen

Als je deze symptomen bij je hond herkent, is het cruciaal om onmiddellijk hulp van je dierenarts in te schakelen.

Hoe voorkom je een maagkanteling bij je hond?

Hoewel een maagkanteling soms niet te voorkomen is, kun je het risico verkleinen door:

  • Je hond meerdere kleine maaltijden per dag te voeren in plaats van één grote maaltijd.
  • Zware inspanning voor en na het eten te vermijden.
  • Te zorgen dat je hond rustig eet en niet te snel zijn voedsel naar binnen schrokt.
  • Preventieve gastropexie

Wat doe je als je hond een maagkanteling heeft?

Als je denkt dat je hond een maagkanteling heeft, neem dan direct contact op met je dierenarts of een noodkliniek. Probeer je hond niet zelf te behandelen of te laten braken, aangezien dit de situatie kan verergeren.

Wat kost een operatie voor een maagkanteling van je hond?

De kosten van een operatie voor maagkanteling kunnen verschillen, afhankelijk van de ernst van het probleem en de benodigde nazorg. Gemiddeld kunnen de kosten variëren van € 2500 tot € 4500 voor de operatie en opname. 

Conclusie

Maagkanteling is een ernstige aandoening die snelle actie vereist. Door te weten hoe je de symptomen herkent en welke preventieve maatregelen je kunt nemen, kun je het risico voor je hond verminderen. Bij een maagkanteling is snelle veterinaire zorg van cruciaal belang.

Verzeker direct je hond

Bij Dierenverzekering weet je zeker dat je hond goed verzekerd is. Wij bieden complete basisverzekeringen tegen een scherp tarief.

Bereken nu je premie
Top