Kennisbank / Honden Gepubliceerd op: 02-07-2024

Honden en bibberen

Je hebt het vast weleens meegemaakt dat je hond plotseling bibbert of trilt. Maar waarom doen honden dit eigenlijk? En is het iets om je zorgen over te maken? In dit artikel gaan we dieper in op de redenen waarom honden bibberen en wat je kunt doen als je hond dit gedrag vertoont.

Honden en bibberen

Waarom bibbert of trilt mijn hond?

Er zijn verschillende redenen waarom honden kunnen bibberen. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken:

  • Kou: Honden kunnen bibberen als ze het koud hebben, net als mensen. Dit is vooral gebruikelijk bij kleinere hondenrassen of honden met een dunne vacht.
  • Angst of stress: Bibberen kan een teken zijn dat je hond angstig of gestrest is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens onweer, vuurwerk of in onbekende situaties.
  • Opwinding: Sommige honden bibberen van opwinding, bijvoorbeeld wanneer ze hun favoriete knuffeltje zien of als je thuiskomt na een lange dag.
  • Pijn of ziekte: In sommige gevallen kan bibberen een symptoom zijn van pijn of een onderliggende medische aandoening.

Wat moet ik doen als mijn hond bibbert?

De juiste aanpak hangt af van de oorzaak van het bibberen. Hier zijn enkele tips:

  • Als je hond bibbert van de kou, zorg dan voor een warme en comfortabele omgeving. Een hondenjasje of dekentje kan ook helpen.
  • Bij angst of stress is het belangrijk om je hond gerust te stellen en een veilige plek te bieden. Probeer je hond af te leiden met speeltjes of iets lekkers.
  • Wanneer je hond bibbert van opwinding, is dit meestal geen reden tot zorg. Laat je hond even tot rust komen en beloon rustig gedrag.
  • Als het bibberen aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen, zoals lusteloosheid of braken, neem dan contact op met je dierenarts.

Is bibberen een teken van iets ernstigs?

In de meeste gevallen is bibberen bij honden onschuldig en van korte duur. Echter, als het bibberen aanhoudend is of samengaat met andere verontrustende symptomen, kan dit wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem.

Als je twijfelt over de oorzaak van het bibberen of als het gedrag aanhoudt, is het altijd verstandig om je dierenarts te raadplegen. Zij kunnen je hond onderzoeken en eventuele medische problemen uitsluiten.

Conclusie

Bibberen bij honden is vaak een normale reactie op kou, angst, stress of opwinding. Door op de juiste manier te reageren en je hond de nodige zorg en aandacht te geven, kun je hem helpen ontspannen. Blijf alert op andere symptomen en aarzel niet om je dierenarts te raadplegen als je je zorgen maakt over de gezondheid van je trouwe viervoeter.

Verzeker direct je hond

Bij Dierenverzekering weet je zeker dat je hond goed verzekerd is. Wij bieden complete basisverzekeringen tegen een scherp tarief.

Bereken nu je premie
Top